Colesterol

El colesterol és el factor de risc més important per a les malalties cardiovasculars. Pot bloquejar els vasos sanguinis i causar arteriosclerosi (aterosclerosi). Si està relacionat amb altres factors (com el consum de lípids en sang), el risc augmentarà. Tabac, hipertensió, diabetis, hÍper uricaèmia o obesitat. Diferents estudis epidemiològics han demostrat que la hipercolesterolèmia, la hipertensió i el tabaquisme són una de les causes de la cardiopatia coronària i poden ser considerats com els principals factors de risc per a l'infart de miocardi. El nostre cos produeix, utilitza i elimina contínuament el colesterol. Augmenta quan la capacitat d'eliminar-lo es deteriora (l'edat és un requisit previ per a aquest problema) o quan es consumeixen aliments alts en greixos.

La detecció termini del colesterol alt és fonamental per prevenir possibles danys en l'aterosclerosi des del principi. No obstant això, com que l'augment d'aquest paràmetre és asimptomàtic, la detecció precoç no és fàcil. A partir dels 20 anys, es recomana mesurar el valor del colesterol en les següents condicions Disminueix cada cinc anys. Si hi ha altres factors de risc coneguts, o un historial familiar d'hipercolesterolèmia i malalties del cor primerenques, es recomanen proves preventives més freqüents. També en homes majors de 45 anys i dones majors de 55 anys, la malaltia cardíaca és la principal causa de mort.

A les farmàcies, aquesta prova sol ser realitzada per persones que prèviament han estat trobades susceptibles a alts nivells de colesterol, així com pacients amb antecedents familiars d'hipercolesterolèmia i pacients que reben medicaments per reduir els lípids. Els pacients que han estat diagnosticats i estan sent tractats han de ser monitoritzats, inicialment després de les primeres 2-4 setmanes de tractament i després cada 3 mesos. Qualsevol canvi notable en els valors del colesterol ha de ser consultat amb el seu metge.

Taxa de colesterol

La prova de colesterol es pot fer a qualsevol hora del dia; u està segur que el dejuni no és necessari perquè la ingesta d'aliments abans de la prova no canvia significativament el valor. Els nivells de colesterol plasmàtic per sota de 200 mg / dl es consideren normals.

Si el seu valor de colesterol supera 200 mg / dl, vostè ha de consultar al seu metge i començar a menjar correctament. En general, només el valor entre 200 i 270 mg / dl es controla a través de la dieta. D'altra banda, els valors superiors a 270 mg / dl requereixen atenció mèdica i en molts casos requereixen tractament farmacològic.

Atenció farmacèutica

Quan es detecta un alt valor del colesterol (> 200 mg / dl), el farmacèutic pot realitzar una educació sanitària, si el pacient rellevant assumeix correctament aquest coneixement, l'augment d'aquest paràmetre sol ser controlat.

Les principals recomanacions són:

– Si l'obesitat existeix, la pèrdua de   pes s'aconsella  a través de la dieta.

– Eliminar o reduir  la  ingesta de  greixos saturats  que tendeixen a augmentar el colesterol: carns grasses (porc, xai,     bacó,   bacó),crema, mantega,   formatges grassos,   etc.

-Disminuir o prevenir la ingesta d'aliments rics  en

c  olesterol:      vísceres,   productes  lactis integrals,  rovell d'ou,   mol·luscs i crustacis (cranc,    llamàntol,   gambes)  i brioixeria industrial    (pastissos, ensaïmades,   croissants,   xurros,   motlle de pa,   gelat).  Es recomana    moderar el consum de sal i aliments  preparats i conservats   en sal (conserves   i salats). 

–  Augmentar la ingesta de greixos insaturats  : peix  (   blau i  blanc),oli d'oliva i llavors (gira-sol,soja i blat de  moro).   Encara que qualsevol oli vegetal es pot utilitzar  en oli cru, és preferible  utilitzar oli d'oliva   per cuinar.  També es recomanen aliments    que proporcionen fibra dietètica (llegums,   verdures, fruites, grans  sencers).    Es recomana el consum de productes  lactis desnatats.     Aus i carns magres

també es recomanen. 

– Abandonar el tabac tan aviat  com sigui possible, perquè representa un factor de risc afegit. 

– Moderar el consum de begudes alcohòliques,   emocionants (te i cafè) i ensucrades.   

– Realitzar esports tipus aeròbic     (cardiorespiratori):       natació,ball, softrunning, fast running,  ciclisme,   etc.

– Alguns tractaments fitopapèutics són molt eficaços en les primeres  etapes  d'aquest trastorn. La cura dels aliments i l'ús de la fitotheria controlaran  la taxa en  molts  pacients

Colesterol. Alguns dels   principals  remeis  naturals utilitzats per reproduir la  taxa de colesterol són: lecithin de soia,  gugulón,    oli de salmó i fitosterols.   Els fitosterols són compostos que  actualment estan  guanyant gran  popularitat per les seves  propietats d'hipocolesterolèmia.  

La seva acció es deu a la proximitat estructural que tenen amb el colesterol en el  seu mecanisme d'absorció. 

                    Els fitosterols eviten l'absorció intestinal del colesterol exògen (el que entra a través de la dieta) i el colesterol endògen (el que s'origina dins del cos) i així disminuir els valors sanguinis del colesterol total.    

Consulta freqüent

En molts casos de proves de colesterol, els pacients sovint plantegen els seus dubtes sobre aquest paràmetre. Un dels problemes més típics es refereix a la diferència entre diferents conceptes: colesterol "dolent" (LDL) i colesterol "bo" (HDL). La resposta és que LDL (lipoproteïna de baixa densitat) i HDL (lipoproteïna d'alta densitat) són molècules proteics que porten colesterol en el cos. LDL sovint s'anomena colesterol "dolent" perquè diposita colesterol en les artèries coronàries, augmentant el risc de malaltia cardíaca coronària. HDL es considera generalment colesterol "bo" perquè elimina el colesterol de la sang. Com que els lípids són insolubles en aigua, es combinen i es transporten amb proteïnes (lipoproteïnes) a la sang.