Control del sucre en sang

Els nivells d'insulina es calibren acuradament per a mantenir la glucosa en sang just en el nivell correcte.

La insulina és el principal regulador del sucre en el corrent sanguini.

Aquesta hormona és fabricada per les cèl·lules beta i alliberada contínuament cap al corrent sanguini. Les cèl·lules beta es troben en el pàncrees, que és un òrgan darrere de l'estómac. Els nivells d'insulina en el corrent sanguini es calibren acuradament per a mantenir la glucosa en sang just en la mesura correcta.

Els nivells alts d'insulina impulsen al sucre fora del corrent sanguini, cap al múscul, greix i cèl·lules del fetge, on s'emmagatzema per a ús futur. Els nivells baixos d'insulina permeten que el sucre i altres combustibles s'alliberin novament cap al corrent sanguini.

Durant la nit i entre els menjars, els nivells d'insulina en el corrent sanguini són baixos i relativament constants. Aquests baixos nivells d'insulina li permeten al cos aprofitar les seves fonts d'energia emmagatzemades (principalment glucogen i grassa) i també alliberar sucre i altres combustibles del fetge. Aquesta insulina durant la nit o entre els menjars es denomina insulina de fons o basal. Quan no va menjar durant un temps, el seu nivell de sucre en sang es trobarà en algun punt entre 60 a 100 mg/dl.

Quan menja, la quantitat d'insulina alliberada des del pàncrees, fa un pic ràpidament. Aquesta explosió d'insulina que acompanya el menjar es diu insulina de bitlla. Després d'un menjar, els nivells de sucre en sang arriben a un pic menor de 140 mg/dl i després cauen novament al nivell de la línia de base (prèvia al menjar). Els nivells alts d'insulina ajuden el sucre a sortir del corrent sanguini i a emmagatzemar-se per a ús futur.

Per a mantenir la glucosa en sang en un rang estret al llarg del dia, existeix una secreció lenta i parella d'insulina durant la nit, en dejú i entre els menjars, amb pics d'insulina durant l'hora de menjar.  Adaptat de: Jacobs DM Care 20:1279, 1997

Existeixen altres hormones que treballen juntament amb la insulina per a regular el sucre en sang incloent les incretinas i hormones contrarreguladoras de la glucosa, però la insulina és la més important.

Vine en dejú, sense visita prèvia i t'atendrem i mirarem el teu sucre en sang.