Medicina PNI

Si tens qualsevol consulta no dubtis en trucar-nos.


Reserva
El sistema immunitari humà és com una assegurança de vida; quan pagues és massa tard.

La paraula psiconeuroimmunologia pot ser coneguda per vostè si vostè és part de la comunitat metge-salut i també és una persona intel·lectualment inquieta.  Si vostè és un dels que mai han sentit parlar d'aquesta paraula, és probable que intenti pronunciar psiconeuroimmunologia en veu alta i li costa dir-ho la primera vegada.

La diferència entre les dues filosofies –la que té prioritat en el diagnòstic ràpid i la que busca la veritable causa de la malaltia– és evident i ens ajuda a comprendre els avantatges de la psiconeuroimmunologia clínica.

L'enfocament clàssic de salut resulta en veure patologies d'una manera mecànica i segmentada, abordant només els símptomes. En altres paraules, "pegats" sense comprendre realment els pacients. Amb la Psiconeuroimmunologia Clínica, s'arriba a un nivell de coneixement que ens permet comprendre els símptomes de les persones, poder explicar el que els està passant i, d'aquesta manera, participar activament en el seu procés de curació.

Cal entendre la salut i la malaltia com un model viu i continu, on les etiquetes cronificats dels pacients, i on el coneixement en profunditat de la fisiologia obre la porta a una sèrie d'eines, que augmentaran l'èxit en els tractaments de les persones.

Els millors professionals de la salut coneixen aquest enfocament terapèutic, entenen els pacients com a persones i no estan tan malalts i saben com tractar les causes de les seves malalties en lloc d'abordar les seves conseqüències.

Vostè pot ser un especialista en biologia, medicina, fisioteràpia, psicologia, farmàcia, el que sigui, però el que facis, trobareu que sense una visió transversal de la salut i la malaltia, és impossible fer als pacients les preguntes adequades per arribar al fons dels problemes que realment els passen. Cada professional ha de tenir una especialitat, però ha de conèixer certs punts d'altres especialitats per tal d'ajudar al pacient. Una visió multidisciplinària que ofereix la psiconeuroimmunologia.

 Quin és l'objectiu de la Psiconeuroimmunologia?

1.           Comprendre el mecanisme pel qual es desencadenen malalties, especialment les patologies cròniques. I això es fa des  d'un enfocament multidisciplinari (holístic).

El sistema nerviós, l'endocrí i el sistema immunitari estan condicionats per la flora intestinal

1.           La psiconeuroimmunologia es basa en les emocions, l'estrès, l'ansietat o la depressió causant canvis tant a nivell hormonal com en el del sistema immunitari.  

2.           I, al seu torn, considerem que el sistema nerviós, el sistema immunitari i l'endocrí interactuen amb els bacteris de l'intestí. Per tant, aquests tres sistemes estan directament condicionats per l'estat de la microbiota intestinal.

Com s'explica aquesta relació entre les emocions, el sistema immunitari...?

1.           Quan les cèl·lules del sistema immunitari fabriquen substàncies inflamatòries per qualsevol causa (per exemple, en contraure el virus de la grip), causen una reducció dels nivells de serotonina i dopamina, dues substàncies estretament relacionades amb l'estat d'ànim.

Com aixecar les defenses quan són "baixes"

1.           És per això que quan tens la grip et sents cansat, en decadència, no pots pensar amb claredat, et sents adolorit... Això és degut a la inflamació causada pel virus, que al seu torn redueix les dues substàncies esmentades anteriorment. I el mateix que passa amb el virus de la grip passa grip amb altres microorganismes: hi ha persones que tenen reactivacions virals, o per paràsits o bacteris, que condueixen a la decadència i la manca de vitalitat.

2.                  L'individu malalt mostra a nivell de comportament una sèrie d'alteracions. Aquests símptomes poden ser induïts per citocines alliberades per les cèl·lules immunes pel seu efecte sobre el SNC. Per tant, es proposa que els canvis de comportament en els subjectes malalts podrien constituir una estratègia altament organitzada, important per a la supervivència de l'organisme, que reflectiria la reorganització central de l'estat motivacional durant la malaltia.

Reorganitzar l'estat motivacional de l'agència en un tema malalt li permetria enfrontar-se més eficaçment als agents estrangers mitjançant la redistribució dels seus recursos limitats i tornar a referenciar certs comportaments al fons.

Durant la malaltia les citocines actuarien com a senyals endògens en el SNC per activar les estructures nervioses implicades en la regulació tant dels components fisiològics de la malaltia (febre, per exemple) com dels seus components subjectius i conductuals.

Components conductuals i fisiològics de la malaltia com a resultat de l'acció de les citocines en el SNC.

3.            Components conductuals i fisiològics de la malaltia com a resultat de l'acció de les citocines en el SNC.

Els virus redueixen els nivells de serotonina i dopamina, de manera que una infecció afecta l'estat d'ànim

1.           Aquesta relació també es produeix a l'inrevés: els estats inflamatoris afecten negativament l'estat d'ànim; però el baix estat d'ànim causat per l'estrès (no causes inflamatòries) augmenta els nivells d'histamina i pot promoure el restrenyiment o còlon irritable.

2.            Model representatiu dels principals mecanismes implicats en alteracions en l'activitat nerviosa, hormonal i immune, causada per l'estrès.

Quin paper té la microbiota en tot això?

1.           La dopamina i la serotonina es fabriquen al 80% a l'intestí. Per tant, si hi ha inflamació en aquesta zona, es produeixen menys d'aquestes substàncies.

I per què s'inflama l'intestí?

1.           Per falta de diversitat bacteriana. A l'intestí és on més microorganismes tenim i el desequilibri entre ells és que pot desencadenar o iniciar una patologia inflamatòria.

La manca de diversitat bacteriana inflama l'intestí

1.           Quan el teu intestí està bé perquè no hi ha substrat inflamatori tens una bona fabricació de serotonina i dopamina.

2.           Però quan hi ha una alteració de l'equilibri de bacteris, fongs o paràsits intestinals i causen infeccions, l'intestí s'inflama i això afecta el cervell. És per això que, per exemple, quan estàs constipat, t'adones que no tens energia, treu-te més del costat o et sents ansiós. És la relació intestí-cervell.

Quines malalties estan més relacionades amb una microbiota alterada?

1.           Trastorns com l'ansietat, la depressió o menys adaptació a l'estrès s'associen amb una flora intestinal desequilibrada.

2.           També s'ha observat que les persones que tenen paràsits intestinals alliberen una gran quantitat d'histamina i tenen més problemes del sistema immunitari, com ara al·lèrgies primaverals.  I s'ha vist que quan s'elimina aquest creixement de paràsits millora l'al·lèrgia.

 

13 aliments per cuidar la microbiota teva

1.           Malalties autoimmunes com la tiroïditis de Hashimoto, l'artritis reumàtica, la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa també estan vinculades a un desequilibri de la microbiota per virus, bacteris o fongs.

En quins trastorns ha funcionat millor la psiconeuroimmunologia?

1.           En el tractament de la depressió, dolor menstrual, restrenyiment, colitis ulcerosa o migranyes. En general, els problemes hormonals i digestius que van acompanyats de dolor crònic i baix estat d'ànim són els que millor aborden la psiconeuroimmunologia.

2.           Un cop identificat el fong, el virus, el paràsit o els bacteris que provoquen el desequilibri en la microbiota, es tracta de corregir aquest creixement perquè la immunitat recuperi la seva activitat normal.  Les drogues s'utilitzen per a aquest propòsit, però el treball en equip de nutricionistes, psicòlegs o psiquiatres també és clau.

COM PODEM CUIDAR LA NOSTRA MICROBIOTA

El llibre "Transform Your Health" (Ed. Grijalbo), ens dóna els següents consells per tenir una flora bacteriana diversa preparada per fer front als patògens:

1.           L'exercici físic moderat i la meditació redueixen les hormones de l'estrès i per tant les citocines que són els missatgers de la inflamació.

2.           A nivell alimentari, s'han de fer proves per comprovar l'estat de la microbiota de la persona i identificar els aliments que els convenen i els que no ho són. Hi ha persones que se senten bé per prendre 5 trossos de fruita al dia o llegums, però altres no ho toleren.

3.           El que és adequat per a tothom són els aliments fermentats perquè milloren la diversitat de la microbiota: te kombucha, cervesa sense alcohol, zèfir, iogurt i formatge de cabra, cacau, xucrut, soja fermentada (miso, tempeh, iogurts de soja) i cacau.

4.           L'aigua osmotitzada i hidrogenada actua contra la inflamació de baix grau que pot causar tòxics alimentaris, i no sempre és fàcil d'evitar encara que cuidem la nostra dieta.